Translate

måndag 6 oktober 2014

GMO-mat säljs omärkt i Sverige! Helt LAGLIGT. Chips, ost, frysmat, pommes frites, kött mm.

Men jag äter väl ingen GMO? Bara ett rör Pringles, lite ost på smörgåsen, lite frysmat, pommes frites eller något annat smaskigt på närmsta matställe. Det finns ju ingen GMO-mat i Sverige......eller?

Till och med livsmedelsverket som bara gör stickprov och mest på råvaror och inte på så många hel- och halvfabrikat har förstått att genmodifierad mat säljs omärkt i Sverige och rekommenderar att man väljer bort matvaror från framförallt USA om man vill undvika GMO: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=2522206

Här är verkligheten, 6 st GMO-grödor är idag godkända för matimport i Sverige:
RAPS
BOMULL
MAJS
POTATIS
SOJA
SOCKERBETA
Länk: http://en.biosafetyscanner.org/mappa_colture_autorizzate.php
Välj 'food' och klicka på Sverige

Jag äter inte bomull eller sockerbetor, vad rör det mig? Och dessutom ska det vara märkt med 'Genetiskt modifierad'...

Visst, men det är HELT FRITT att importera oljor och tillsatser (bearbetade produkter) som är GM, UTAN tillstånd. Med andra ord finns det inte ens statistik över införseln i landet eller någon som helst kontroll.

Källa Jordbruksverket:

Godkända genetiskt modifierade växter

Det krävs tillstånd för odling eller import av levande GMO och användning som foder eller livsmedel. Däremot krävs inte tillstånd för import av bearbetade produkter, till exempel olja av genmodifierad raps eller tyg av genmodifierad bomull, eller för teknisk användning av GMO.

Länk: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/genteknikgmo/kommersiellanvandning/godkanda.4.300b18bd13d103e79ef80002529.html

Ja, men BOMULL är ju bara till tyg.... Tyvärr inte, den har till och med ett E-nummer och finns i färdigrätter, dressing, såser, bakverk, glass etc. Se tidigare inlägg: http://gmofrittliv.blogspot.se/2014/09/monsanto-gmo-bomull-pa-tallriken-mums.html

De flesta processade matvaror innehåller ofta vegetabiliska oljor och ett antal tillsatser och du har en aning om de innehåller GMO eller inte.

'Processade ingredienser och tillsatser är ofta den första kontakten med GMO', länk till GMO-compass: http://www.gmo-compass.org/eng/grocery_shopping/ingredients_additives/

Vi tar ett litet exempel, tillsatsen E150. I innehållsdeklarationen på din matvara kan det stå, karamelliserat socker, sockerkulör, färgämne. Låter ganska naturligt och harmlöst..... Borde vara GMO-fritt?
Hittade en återförsäljare av denna tillsats. Visar sig att det finns 37 varianter av flytande E150 att välja på och 6 av dom är NON-GMO. Med andra ord är det cirka 16% chans/risk att den är GMO-fri. Antagligen är procentsatsen lägre eftersom GMO-tillsatser oftast har ett lägre pris än NON-GMO. Och vad väljer man då som tillverkare/importör? 


Pommes frites. Tror du verkligen att OLJAN de friteras i ute på lokal är ekologisk (GMO-fri) kallpressad olja? Jag känner mig skeptisk, hittar fritören en billigare olja så ja, jag tror de väljer den oavsett GMO eller inte. Dessutom är det helt lagligt och hur många matställen har märkning på maten.... så risken att du äter mat friterad i GMO-olja är nog ganska hög. 

Köttet? Kyckling, fläsk och nöt på restaurang och i butik. Om det inte utryckligen är SVENSKT eller EKOLOGISKT kött så äter du med största sannolikhet djur som ätit GMO-foder! Så enkelt är det.

Men ost på mackan då? En stor del av osten som säljs i Sverige är gjord på mjölk från kor som ätit GMO-foder. Den svenska GMO-fria mjölken räcker helt enkelt inte till all osttillverkning i Sverige. Det stora problemet är att märkning av mjölkursprung på ost är i princip obefintlig. Så köper du ost som inte är ekologisk eller har ett registrerat varumärke som Herrgård, Präst, Grevé. Ja då har du antagligen ätit ost som kommer från kossor som ätit GMO-foder.

Läste en artikel där någon 'expert' undrade varför vi svenskar gnäller om GMO-foder till djuren när alla människor redan äter cirka 50% GMO redan idag. Efter att jag började leva ett GMO-fritt liv så kan jag bara hålla med.... Det är en hel del matvaror (och restaurangbesök) jag måste välja bort.

Det här är bara några exempel, så om du tror att du inte äter genmodifierad mat så kanske det är dags att tänka om...?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar